Deze stijl is ontwikkeld door Masutatsu Oyama, die van oorsprong een Koreaan was. Zijn basis had hij in het Chinese Kempo, het Japanse Shotokan Karate en het Goju Ryu Karate. In de twee laatste stijlen had hij hoge dan graden (gevorderde zwarte banden). Van daar uit ontwikkelde hij het karate dat nu bekend staat als Kyokushin Karate, of, Kyokushinkai Karate. Het betekent grofweg de weg van de uiterste waarheid (Kyokushin), in samenwerking (Kai). Deze vorm heeft als duidelijk kenmerk dat het contact van slagen, stoten en andere aanvallen hard is. Daar worden leerlingen ook goed op voorbereid. Van de Karateka wordt verwacht dat hij/zij altijd tot het uiterste gaat en nooit opgeeft. Ook als de leerling moe is, pijn heeft, mentaal niet lekker in het vel zit, dan zal er steeds geëist worden dat de leerling toch doorzet, niet opgeeft. Het staat of valt met karakter en doorzettingsvermogen. Dit uit zich in techniek, sparren, kata, examens, wedstrijden en 50 tot 100 man kumite. De leerling gaat tot het uiterste en niet minder dan dat.
( Sosai Oyama )
het bekende rode logo van deze stijl staat symbool voor twee handen waarvan de vingertoppen en duimen elkaar in het midden raken met een binnenruimte. De vingertoppen staan dan voor de hoogte- en dieptepunten van de training (winnen en verliezen bijvoorbeeld). Aan de zijkanten zijn het de polsen die voor de kracht van de training staan. De cirkel eromheen betekent continuïteit. Voor elk begin is er een eind.
“Kyoku” betekent het uiterste
Dit betekent dat je het maximale uit elke situatie wilt halen en door te zetten en je geheel te geven om zo tot het uiterste te gaan voor dat wat je wilt bereiken.
“Shin” betekent de waarheid.
Dit houdt in dat je alleen met een ijzeren discipline en juiste mentaliteit dit kan bereiken. Je zal zonder marchanderen de realiteit tegemoet moeten treden, en wanneer je dit kunt opbrengen, sterkt dit je in je zelfvertrouwen.
“Kai” betekent samenwerken.
Dit staat voor het samenwerken met elkaar in de juiste verhouding en altijd met het nodige respect voor ieders standpunt. Respect is een essentieel punt in de relatie tot elk mens.
Een van de bekendste vechtsporten is het karate ofwel “lege hand”.
Kara = leeg en Te = hand.
De vroegste herkomst van karate, zoals vandaag de dag bekend, is niet geheel duidelijk.
Het traditionele idee, dat door de meeste autoriteiten wordt onderschreven, geeft aan dat India het land van herkomst is. Een Boeddhistische priester, in het Chinees “Daruma” genaamd, maar beter bekend als “Bhodidarma” wenste zijn Boeddhistische sectie “Zen” uit te dragen naar de Chinezen. Reizende priesters waren veelal in staat tot vechten, omdat zij tijdens hun reizen vaak in gevaar kwamen door zowel wilde dieren als door mensen.
Osu betekent Geduld, Respect en Waardering.
Wanneer je een sterk lichaam en een sterke spirit wilt ontwikkelen is het noodzakelijk om je te onderwerpen aan een strenge training. Dit eist veel van jezelf en het is moeilijk, omdat je jezelf tot een punt brengt waarop je denkt: dit is mijn grens, en dan wil je stoppen, opgeven. Wanneer je dit punt bereikt, moet je tegen jezelf en je zwakheden vechten en je moet winnen! Om dit te doen, moet je leren vol te houden. Maar bovenal moet je leren geduldig te zijn. Het opbrengen van dit geduld is OSU.
De reden dat je die harde training ondergaat, is dat je de zorg hebt over je eigen lichaam. En zorgzaam zijn voor jezelf is jezelf respecteren. Dit zelfrespect ontwikkel je en vermeerder je wanneer je respect hebt voor je leraar en je medestudenten. Wanneer je de dojo binnengaat, buig je en zeg je "Osu". Dit betekent dat je de dojo respecteert en de tijd dat je daar traint. Dit gevoel van respect is OSU.
Tijden de training doe je zoveel mogelijk je best omdat je zelfrespect hebt. Wanneer je de training beëindigt buig je naar je instructeur en je medestudenten en zeg je "Osu". Als je vervolgens de dojo verlaat, stop je bij de deur, buig je en zeg je nog eens "Osu". Je doet dat uit waardering. Dit gevoel van waardering is OSU.
Dus OSU is een erg belangrijk woord in het Kyokushin omdat het geduld, respect en waardering betekent. Daarom gebruiken we het woord "Osu" om ons er altijd aan te herinneren dat deze kwaliteiten onmisbaar zijn.
Buddha was asked, "what have you gained from meditation?" "Nothing!" "However, Buddha said, let me tell you what i lost:
Anger
Anxiety
Depression
Insecurity
Fear from old age and Death
Dojo Adres: Budokai Tilburg
Jacob Romansstraat 2
5046 NB Tilburg
Telefoon: 06-29412103
Email: Mail ons
Copyright © 2017 | Budokai Tilburg
Design by H. Rooderkerk
Special thanks to NexusThemes